Επετειος 28ης Οκτωβριου: ΟΧΙ στο νεοναζισμό / Ποτε ξανα φασισμός!

Αθήνα, Οκτώβριος 2012

Η 28η Οκτωβρίου είναι μια από τις ημερομηνίες σταθμός για την ελληνική σύγχρονη ιστορία και κατ' επέκταση για την σύγχρονη παγκόσμια ιστορία. Ολόκληρος ο κόσμος, από την Ευρώπη ως την Ασία και από τον Ατλαντικό, τη Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τον Ειρηνικό ωκεανό βυθίστηκε στη φρίκη του 2ου παγκοσμίου πολέμου.

Νοσηρά μυαλά αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα, μέσα σε 6 χρόνια, στην προσπάθεια τους να αναδείξουν την άρια φυλή ως ανώτερη όλων των φυλών και να αφανίσουν τους “μιαρούς” εφαρμόζοντας την “τελική λύση”. Το ελληνικό ΟΧΙ εκφράστηκε απέναντι στην πολιτική θεωρία του φασισμού και την μιλιταριστική - δολοφονική πρακτική του, το ναζισμό. Ένα ΟΧΙ απέναντι στις παρανοϊκές επιταγές των Χίτλερ και Μουσολίνι.

gr_parades

Σήμερα αυτό το "ΟΧΙ" γίνεται επίκαιρο όσο ποτέ. Ο εορτασμός αυτής της ιστορικής επετείου πρέπει να καταστεί πηγή έμπνευσης για την άρθρωση των δικών μας "ΟΧΙ" απέναντι στο νεοναζισμό και στον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας. Απέναντι στην ξενοφοβία, τον διαχωρισμό των πολιτών με βάση ρατσιστικά κριτήρια και τον καταλογισμό ευθυνών με μοναδικό κριτήριο την καταγωγή. Τα δικά μας "ΟΧΙ" πρέπει να υψωθούν απέναντι στον κοινωνικό κανιβαλισμό που επιβάλλεται, και τα δικά μας "ΝΑΙ" στην ειρήνη, την ισότητα, την πολυπολιτισμικότητα πρέπει να επικρατήσουν.

Στα πλαίσια του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις οργανώνονται σε όλες τις πόλεις και τα χωριά. Οι μαθητές υποχρεώνονται να παρελαύνουν μαζί με στρατιώτες και να τηρούν όλα τα στρατιωτικά παραγγέλματα. Προσοχή και ανάπαυση, μαρς και εμπρός! Οι μεταξικής έμπνευσης παρελάσεις προετοιμάζουν το έδαφος για την αποχαύνωση και την τυφλή και άκριτη υποταγή η οποία συνεχίζεται και κατά την εκπλήρωση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Αυτές οι μιλιταριστικές, γραφικές πλέον, εκδηλώσεις χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά για την επανεμφάνιση των ολοκληρωτικών θεωριών, την εξάλειψη των οποίων υποτίθεται ότι έχουν σκοπό να γιορτάσουν. Εθνικιστική, ρατσιστική και ξενοφοβική ρητορική διατυπώνεται από πολίτες και στρατιώτες, πολιτικούς και στρατιωτικούς. Χαρακτηριστικό και τραγικό παράδειγμα κατά την διάρκεια προηγούμενης παρέλασης στην Αθήνα τα ακραία ρατσιστικά συνθήματα της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του ελληνικού στρατού κατά μεταναστών και μειονοτήτων (Αλβανών, Μακεδόνων, μη Χριστιανών) καθώς και η μετέπειτα προκλητική αθώωση της πλειοψηφίας των στρατιωτών από το Ναυτοδικείο Πειραιά.

Οι μαθητικές παρελάσεις είναι φασιστικό έθιμο από την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά με στόχο την πλήρη στρατιωτικοποίηση της νεολαίας. Εμπνευστές τους είναι αυτοί οι οποίοι αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα. Η καθιέρωση τους στην Ελλάδα κρύβει ένα οξύμωρο. Πώς είναι δυνατόν να γιορτάζουμε τον αγώνα ενάντια στο φασισμό με μια φασιστική εκδήλωση; Γιατί δεχόμαστε να παρακολουθούμε και να συμμετέχουμε στην παρέλαση, υποχρεώνοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς να παίρνουν μέρος σε αυτό το αληθινό, αντιπαιδαγωγικό, πολεμικό παιχνίδι;

Η ιστορία των παρελάσεων πέρα από τους, αρκετές φορές αμφιλεγόμενους, θριάμβους, κρύβει φρίκη, αίμα και πόνο. Πολλά από τα πιο μελανά γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας γιορτάζονται με μιλιταριστικές παρελάσεις με τη συμμετοχή μαθητών όλων των ηλικιών και στρατιωτών. Οι μαθητικές παρελάσεις είναι άκρως καταπιεστικές. Το ανέκφραστο πρόσωπο με τις αόρατες παρωπίδες, η αυστηρή στρατιωτική στοίχιση και η ομοιομορφία των κινήσεων έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα παιδαγωγικά πρότυπα περί ανάπτυξης της κινητικότητας των παιδιών. Η άβουλη εκτέλεση στρατιωτικών παραγγελμάτων υπό τους ήχους εμβατηρίων, η ομοιομορφία στην ένδυση, η μαζική στρατιωτική πειθαρχία ναζιστικού τύπου, αντί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ελεύθερης προσωπικότητας, συντελούν στην ρομποτοποίηση και σε μια ύπουλη εμφύτευση μιλιταριστικών διαθέσεων στα παιδιά.

Τα παραπάνω, μαζί με την στροφή της κεφαλής ως απόδοση τιμών στους εκπροσώπους της (πολιτικής, στρατιωτικής, θρησκευτικής) εξουσίας, εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο (σχολείο, στρατιωτική θητεία για τα αγόρια) πειθάρχησης του πιο ζωηρού, ελεύθερου και ανυπότακτου κομματιού της κοινωνίας που αποσκοπεί μεταξύ άλλων στην παραγωγή των μετέπειτα υπάκουων και πειθαρχημένων πολιτών/εργαζομένων. Γίνεται να γιορτάζουμε επαναστάσεις και αγώνες για την ελευθερία μέσα από τελείως ανελεύθερες εκδηλώσεις; Λίγοι, και μόνο τα τελευταία χρόνια, θέτουν δημόσια το ερώτημα: κατά πόσο επιτρέπεται να παραμένουν κατάλοιπα των φρικαλεοτήτων του παρελθόντος στη σημερινή εποχή;

Εμείς λοιπόν λέμε ΝΑΙ στην κατάργηση των παρελάσεων και ΟΧΙ στον ρατσισμό, τον εθνικισμό και τον μιλιταρισμό του σχολείου και της κοινωνίας!

AttachmentSize
PDF icon 2012-10-27-Press-Release_Greece.pdf426.78 KB