17 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ, Η ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

Αύριο, 16/06/2015, δικάζεται στο Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Αθηνών ο αντιρρησίας συνείδησης Δημήτρης K. Σωτηρόπουλος. Ο Σωτηρόπουλος, 48 ετών και ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης, ήδη από το 1992 αρνήθηκε να στρατευτεί, διακήρυξε δημόσια την εναντίωσή του στη βία και τον μιλιταρισμό και ζήτησε να εκπληρώσει ισότιμη εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία. Πρωτόδικα, και έχοντας ήδη απαλλαγεί της στράτευσης ως τρίτεκνος, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών με αναστολή, 23 χρόνια μετά την αρχική του ανυποταξία. Μεταξύ άλλων, θα καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO) Sam Biesemans ο οποίος ήρθε από τις Βρυξέλλες για τον σκοπό αυτό.

Η περίπτωση Σωτηρόπουλου, όπως και οι πολλές περιπτώσεις αντιρρησιών που σύρθηκαν στα στρατοδικεία πριν από αυτόν (αλλά και όσων ακολουθούν), αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κατάλοιπου σκοτεινών εποχών στο ελληνικό νομικό πλαίσιο. Την ώρα που το ζήτημα των αντιρρησιών συνείδησης έχει λυθεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και από τις νομοθεσίες σχεδόν όλων των χωρών της Ευρώπης, η Ελλάδα επιμένει να:

 • Ποινικοποιεί την επιλογή και την επίκληση του σεβασμού της τιμής και της συνείδησης των πολιτών της.
 • Δικάζει πολίτες σε στρατοδικεία, όπως την εποχή της χούντας και του εμφύλιου.
 • Προωθεί την εκδίκηση ως κύρια μέθοδο με την οποία αντιμετωπίζει πολίτες που επικαλούνται την αξιοπρέπεια, την τιμή και την συνείδησή τους απέναντι στο στρατό.
 • Δικάζει και καταδικάζει επανειλημμένα τους αντιρρησίες συνείδησης για το ίδιο αδίκημα, κατά παράβαση κάθε έννοιας και ουσίας δικαίου.
 • Απαξιώνει συστηματικά όλες τις αποφάσεις και συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του ΟΗΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και φορέων που υποστηρίζουν τα δικαιώματα του ανθρώπου.
 • Θεσπίζει εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία με μόνο σκεπτικό την τιμωρία όσων την επιλέγουν.
 • Απαγορεύει την εναλλακτική υπηρεσία εκεί που οι κοινωνικές ανάγκες είναι οι πλέον επιτακτικές, εξαιρώντας από την εφαρμογή της τους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκη καθώς και έξι μεγάλες πόλεις.
 • Θεσμοθετεί επιτροπές συνειδησιακού ελέγχου ως μέσο αποτροπής των νέων που επιλέγουν να εκπληρώσουν την υπηρεσία αυτή.
 • Συντηρεί ένα σύστημα υποχρεωτικής στράτευσης σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ανάγκες της κοινωνίας, με υποχρεωτική κλήση σε αυτό μέχρι την ηλικία των 45 ετών.
 • Εξαθλιώνει οικονομικά νέους ανθρώπους στέλνοντάς τους επανειλημμένα να δικαστούν σε Στρατοδικεία, για την επιλογή τους να ακολουθήσουν τη συνείδησή τους.
 • Επιβάλει χρηματικό πρόστιμο 6.000 ευρώ έπειτα από κάθε κλήση για κατάταξη, με σκοπό να εκβιάσει οικονομικά και να εξευτελίσει την πολιτική και συνειδησιακή διαφοροποίηση.

Η περίπτωση Σωτηρόπουλου, αλλά και όλων των αντιρρησιών πριν και μετά από αυτόν, αποδεικνύει ανάγλυφα την αναντιστοιχία μιας οπισθοδρομικής πολιτικής αντίληψης, σε πλήρη διάσταση με την κοινωνία. Καταδεικνύει επίσης απόλυτα την πλήρη περιφρόνηση προς θεσμούς και διαδικασίες, τόσο από πλευράς της στρατιωτικής συντεχνίας (πράγμα αναμενόμενο), όσο και από την πλευρά της συντεταγμένης ελληνικής πολιτείας.