Ελλαδα: Η ωρα να σταματησουν οι διωξεις εναντιον των αντιρρησιων συνειδησης ειναι τωρα

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2015

«Το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO) καλεί τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να γυρίσει επιτέλους σελίδα και να θέσει οριστικό τέλος στις σκανδαλώδεις διώξεις εναντίον των αντιρρησιών συνείδησης και τις κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στην Ελλάδα.

Ζητάμε την πλήρη αναγνώριση του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης για τους στρατεύσιμους, τους έφεδρους και τα επαγγελματικά μέλη των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα», δήλωσε ο Sam Biesemans, Αντιπρόεδρος του EBCO, σήμερα από την Αθήνα, όπου ήρθε για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Έλληνα αντιρρησία συνείδησης Δημήτρη Κ. Σωτηρόπουλου.

Αύριο, 16 Ιουνίου 2015, η υπόθεση του αντιρρησία συνείδησης Δημήτρη K. Σωτηρόπουλου δικάζεται στο Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Αθηνών. Ο Σωτηρόπουλος, 48 ετών και ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης, έχει αρνηθεί να στρατευτεί από το 1992, διακήρυξε δημόσια την εναντίωσή του στη βία και τον μιλιταρισμό, και ζήτησε να εκπληρώσει ισότιμη εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία. Πρωτόδικα, στις 13 Μαΐου 2014, και έχοντας ήδη απαλλαγεί της στράτευσης ως τρίτεκνος, καταδικάστηκε με την κατηγορία της ανυποταξίας σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή, 23 χρόνια μετά την αρχική του ανυποταξία.

Δυστυχώς ο Σωτηρόπουλος δεν είναι ο μόνος αντιρρησίας συνείδησης που αντιμετωπίζει δίωξη στην Ελλάδα. Δύο ακόμη αντιρρησίες συνείδησης θα δικαστούν αυτό το μήνα από στρατιωτικά δικαστήρια με την κατηγορία της ανυποταξίας και θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Επιπλέον, οι αιτήσεις για πολιτική υπηρεσία αρκετών αντιρρησιών συνείδησης που επικαλούνται ιδεολογικούς λόγους απορρίπτονται από τον Υπουργό Άμυνας, μετά από αρνητικές γνωμοδοτήσεις της αρμόδιας Ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου Άμυνας. Αυτή η απαράδεκτη πρακτική συνεχίζεται και είναι φαύλος κύκλος. Αυτά τα νεαρά άτομα καλούνται στη συνέχεια για στρατιωτική θητεία, και αν δεν καταταγούν, διώκονται επανειλημμένα, αφού η ανυποταξία θεωρείται διαρκές αδίκημα στην ελληνική νομοθεσία. Έτσι, ένας ατέρμονος κύκλος συλλήψεων και ποινικών καταδικών αρχίζει, με ποινές φυλάκισης με αναστολή που συνοδεύονται από τεράστια διοικητικά πρόστιμα € 6.000 για κάθε κατηγορία ανυποταξίας.

«Είναι πια καιρός η Ελλάδα να καταργήσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και να αναγνωρίσει πλήρως και να σεβαστεί το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, χωρίς περιορισμούς και εμπόδια. Σε κάθε περίπτωση, οι αντιρρησίες συνείδησης είναι πολίτες, επομένως οι υποθέσεις τους δεν θα πρέπει να δικάζονται από στρατιωτικά δικαστήρια», πρόσθεσε ο Sam Biesemans, Αντιπρόεδρος του EBCO.

EBCO press contact:

Sam Biesemans, Αντιπρόεδρος του EBCO, +32 477 268 893