Ελλαδα: Να αναιρεθει η καταδικη του αντιρρησια συνειδησης Αναστασιου Μπατα

Βρυξέλλες, 2 Νοεμβρίου 2015

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO) καταδικάζει για άλλη μια φορά την απαράδεκτη πρακτική των ελληνικών αρχών να στοχοποιούν και να διώκουν αντιρρησίες συνείδησης. Το EBCO ζητά την αναίρεση της καταδίκης του αντιρρησία συνείδησης Αναστάσιου Μπάτα, μέλος του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης, ο οποίος δικάζεται αύριο από το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο Αθήνας.

Ο αντιρρησίας συνείδησης Λάζαρος Πετρομελίδης θα είναι παρών στη δίκη ως παρατηρητής του EBCO. Το EBCO ζητά γενικότερα την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον όλων των αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα, χώρα στην οποία ο θεσμός της εναλλακτικής υπηρεσίας παραμένει τιμωρητικός και αποτελεί διάκριση εις βάρος των αντιρρησιών συνείδησης.

Ο Αναστάσιος Μπάτας, 50 ετών σήμερα, υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό από τον Μάρτιο ως τον Δεκέμβριο του 1994 και μετά έλαβε αναβολή για ένα χρόνο. Πριν λήξει η αναβολή του, ο Αναστάσιος Μπάτας δήλωσε την αντίρρηση συνείδησής του και ζήτησε να υπηρετήσει εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία. Δεν υπήρχε τέτοιος νόμος τότε και έτσι του ασκήθηκε δίωξη για ανυποταξία επειδή δεν επέστρεψε να ολοκληρώσει την στρατιωτική του θητεία μετά τη λήξη της αναβολής του. Το 2012, όταν δεν ήταν πια υπόχρεος στράτευσης, το Ναυτοδικείο Πειραιά τον καταδίκασε ερήμην σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή. Η έφεσή του κατά της απόφασης αυτής εκδικάζεται αύριο από το Αναθεωρητικό Στρατιωτικό Δικαστήριο Αθηνών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν αναγνωρίσει το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία, και ότι μπορεί να απαιτείται από τους αντιρρησίες συνείδησης να υπηρετήσουν εναλλακτική υπηρεσία της οποίας η φύση ή η διάρκεια δεν θα είναι πιο επαχθείς από την ισοδύναμη στρατιωτική θητεία. Καμία εναλλακτική αυτής της φύσης δεν προσφέρθηκε ποτέ στον Αναστάσιο Μπάτα.

Ο Πρόεδρος του EBCO Friedhelm Schneider δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι μετά από δεκαετίες κατασταλτικών δικαστικών αποφάσεων σε βάρος Ελλήνων αντιρρησιών συνείδησης, η πρόσφατη αθώωση του Γιάννη Γκλαρνέτατζη θα έχει θετικό αντίκτυπο στην υπόθεση Μπάτα και θα θέσει την τάση αθώωσής τους. Είναι καιρός πια οι Ελληνικές αρχές να σταματήσουν την σκανδαλώδη παραβίαση των ευρωπαϊκών προτύπων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εμμονή τους στις διώξεις των αντιρρησιών συνείδησης στη στρατιωτική θητεία».