Το EBCO καλει την Ελλαδα να σταματησει τη διωξη του Μενελαου Εξιογλου

Βρυξέλλες, 17 Δεκεμβρίου 2012

Εν όψει της δίκης του νεαρού Έλληνα αντιρρησία συνείδησης Μενέλαου Εξίογλου με την κατηγορία της ανυποταξίας από το στρατοδικείο της Λάρισας, στην Ελλάδα, στις 18 Δεκεμβρίου 2012, το EBCO καλεί τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν τη δίωξη του Μενέλαου Εξίογλου και όλων των άλλων Ελλήνων αντιρρησιών συνείδησης, και να εκπληρώσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, τόσο στο νόμο όσο και στην πράξη. Ο Γενικός Γραμματέας του EBCO Άγγελος Νικολόπουλος θα καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Μενέλαου Εξίογλου.

«Καταδικάζουμε έντονα την ελληνική πρακτική της ποινικοποίησης των νεαρών αντιρρησιών συνείδησης. Είναι πια καιρός η Ελλάδα να σεβαστεί τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Είναι απλά απαράδεκτο το γεγονός ότι οι νέοι Έλληνες πρέπει να αντιμετωπίζουν διώξεις και ποινές φυλάκισης μόνο και μόνο εξαιτίας της συνείδησής τους, και είναι ακόμα πιο απαράδεκτο το γεγονός ότι πρέπει να προσάγονται ενώπιον στρατοδικείων, παρότι είναι πολίτες.», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του EBCO Friedhelm Schneider, υπενθυμίζοντας ότι οι υποχρεώσεις του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης πρέπει να πληρούνται από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο 29-χρονος Μενέλαος Εξίογλου είναι ολικός αρνητής στράτευσης. Κλήθηκε για στρατιωτική θητεία τον Αύγουστο του 2010 και αρνήθηκε να υπηρετήσει τόσο την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία όσο και την υποκατάστατη πολιτική υπηρεσία, η οποία εξακολουθεί να είναι τιμωρητική και μεροληπτική εις βάρος των αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα.

Το 1997, η Ελλάδα ήταν κατά 19 χρόνια η τελευταία από τα τότε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δέχτηκε την αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία και θέσπισε μια υποκατάστατη πολιτική υπηρεσία για τους αντιρρησίες συνείδησης με το Νόμο 2510/1997. Ο Νόμος 3421/2005 και ο Νόμος 3883/2010 τροποποίησαν ορισμένες από τις διατάξεις του Νόμου 2510/1997, αλλά από πολλές απόψεις ο νόμος υπολείπεται ακόμη των διεθνών προτύπων.

Οι λεπτομερείς ανησυχίες του EBCO για την Ελλάδα αναλύονται στην Υποβολή του EBCO προς την Οικουμενική Περιοδική Αξιολόγηση του ΟΗΕ, 11η σύνοδος της Ομάδας Εργασίας, Μάιος 2011, για την Ελλάδα και στην πρόσφατη Έκθεση του EBCO προς την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, September 2012.

Επικοινωνία με EBCO: Άγγελος Νικολόπουλος, Γενικός Γραμματέας του EBCO, +30 6988509211.

Σημείωση:
Το EBCO καλεί σε δηλώσεις και δράσεις αλληλεγγύης για τον νεαρό Έλληνα αντιρρησία συνείδησης Μενέλαο Εξίογλου.

Ελληνικό τμήμα διεθνούς Αμνηστίας - Δελτίο τύπου