Η ελληνικη κυβερνηση θα πρεπει να εκπληρωσει τις υποσχεσεις της σχετικα με τα ανθρωπινα δικαιωματα των αντιρρησιων συνειδησης

Βρυξέλλες, 20 Μαρτίου 2017

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO), με την ευκαιρία της ανοιξιάτικης Γενικής του Συνέλευσης, υπενθυμίζει τις υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για αντιμετώπιση των προβλημάτων στη νομοθεσία και τις διαδικασίες σχετικά με την αντίρρηση συνείδησης στην στρατιωτική θητεία, και προσφέρει τη βοήθειά του.

Κατά την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσής του, του 2016, στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο, το EBCO επεσήμανε ότι σε λιγότερο από έναν χρόνο, τουλάχιστον τρεις θεσμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων (το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, και η διαδικασία Οικουμενικής Περιοδικής Αξιολόγησης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ) διαπίστωσαν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων αντιρρησιών συνείδησης. Φέτος τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε συμπληρωματικές πληροφορίες από την Ελλάδα αναφορικά με την διάρκεια της εναλλακτικής πολιτικής υπηρεσίας, υπό το φως των πληροφοριών που παρείχε το EBCO και άλλοι, ότι σε μεγάλο ποσοστό δεν συνάδει με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Τον Νοέμβριο, μια αντιπροσωπία του EBCO, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο Sam Biesemans, αξιοποίησε την ευκαιρία για να συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας κ. Δημήτριο Βίτσα. Η αντιπροσωπεία του EBCO ζήτησε τον τερματισμό των πολλαπλών διακρίσεων εις βάρος των αντιρρησιών συνείδησης. Σημειώνονται διακρίσεις στη βάση της θρησκείας: ως επί το πλείστον μόνο Μάρτυρες του Ιεχωβά αναγνωρίζονται ως αντιρρησίες συνείδησης. Η εναλλακτική πολιτική υπηρεσία είναι μεγαλύτερη από τη στρατιωτική θητεία και τιμωρητική ως προς τις συνθήκες εργασίας και την αμοιβή. Οι αιτήσεις εξετάζονται όχι από ένα αμερόληπτο σώμα, αλλά από μία επιτροπή υπό το Υπουργείο Άμυνας, ενώ θα πρέπει να μεταφερθούν σε πολιτικές αρχές.

Ο υπουργός αναγνώρισε τα υφιστάμενα προβλήματα. Εξέφρασε την πρόθεση να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο, πιθανώς στο πρώτο εξάμηνο του 2017, ένα σχέδιο νόμου ειδικά για την αντίρρηση συνείδησης που θα υπογράφεται από 3 υπουργούς (Άμυνας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης). Αυτό θα θέσει την εξέταση των αιτήσεων και την διαχείριση της εναλλακτικής υπηρεσίας υπό τον έλεγχο ενός πολιτικού υπουργείου. Εξέφρασε επίσης τη βούληση να επιλύσει στους επόμενους μήνες το πρόβλημα των επανειλημμένων τιμωριών των ανυπότακτων, που παραβιάζουν την αρχή ne bis in idem: είπε στην αντιπροσωπεία ότι είχε ήδη εκδώσει μια οδηγία ώστε το διοικητικό πρόστιμο των 6.000 ευρώ που επιβάλλεται αυτόματα με την κήρυξη σε ανυποταξία, να εφαρμόζεται στο μέλλον μόνο μία φορά σε κάθε άτομο – στο παρελθόν αυτή η επιπρόσθετη βαριά οικονομική ποινή εφαρμοζόταν επανειλημμένα. Το EBCO θα παρακολουθήσει προσεκτικά την εφαρμογή αυτής της νέας οδηγίας.

Το EBCO επαναλαμβάνει τη διαθεσιμότητά του να συμβουλεύσει και να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές όσον αφορά την εναρμόνιση των προβλέψεων για την αντίρρηση συνείδησης, με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.